Vejen til den robuste bedrift
Formålet er at gøre landmænd mere økonomisk robuste ved at kunne anvende økonomiske målsætninger samt vurdere, om konkrete alternative ejerformer og forretningsmodeller samt det at leve op til Environmental Social and Governance (ESG) standarder øger landbrugsbedrifternes robusthed.
Målet er at udvikle et værktøj til vurdering af landbrugsvirksomhedens robusthed og behovet for indsatsområder. Endvidere at belyse mulighederne for at øge robustheden ved anvendelse af alternative ejerformer og forretningsmodeller samt ESG-krav. Der foretages indledningsvist en definition af, hvad der kendetegner en økonomisk og finansiel robust landbrugsvirksomhed. I forlængelse af dette udvikles et værktøj til at opnå konkret og præcis indsigt i graden af virksomhedens målopfyldelse. Endvidere udarbejdes en vejledning i, hvad der skal til, for at virksomheden opfylder målsætningerne.
Projektet munder ud i et ”ledelsesmæssigt kompas” og anbefalinger til indsatser, der giver mulighed for at træffe beslutninger på et mere målrettet grundlag. Det belyses, om der kan etableres en øget robusthed ved forpagtning af fonds- og foreningsejet dyrkbar jord, da disse områder er stigende. Endvidere foretages en analyse af, om integrator-forretningsmodellens potentiale kan anskueliggøre et nyt og uudnyttet potentiale for øget indtjening og øget økonomisk robusthed i den danske svinesektor. ESG-kravene forventes at spille en stadig større rolle. Derfor udvikles en bæredygtighedsindikator for virksomhederne, som kan blive afgørende for virksomhedernes langsigtede robusthed og eksistens.
Det forventes, at projektets resultater og målsætninger for den robuste bedrift bliver anvendt som guideline og konvention længe efter gennemførelsen af projektets formidlingsaktiviteter, så projektets resultater har både en kort- og en langsigtet effekt hos den enkelte landmand.